
MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.
Aardappelsalade met vissticks en groene mayonaise
11-03-2012 12:23Gerecht van topkok Albert Kooy. Dit gerecht hebben we gemaakt in het kader van het duurzaam koken project van dochter. Zij heeft de handelingen gefilmd en verwerkt in een promotiefilmpje voor duurzaam koken. Alle ingrediënten kwamen uit de buurt, waren biologisch geteeld of duurzaam gevangen.
Ingrediënten
- 400 g aardappels
- 75 g gerookt spek in dobbelsteentjes
- 1 el olijfolie
- 1 sjalotjes
- 1 el gladde mosterd
- 1 dl witte wijn azijn
- 1 dl kippenbouillon
- gesneden bieslook
- 200 g wijtingfilet zonder vel
- bloem
- losgeklopt ei
- vers brood kruim
- groene mayonaise (mayonaise met fijn gevijzelde peterselie, dragon en kervel)
Bereiden:
- Was de aardappels goed onder de kraan. Kook ze in de schil tot ze gaar zijn.
- Bak ondertussen de spek in de olijfolie en snipper het sjalotje.
- Als het spek uitgebakken is, sjalotje en mosterd toevoegen en afblussen met azijn en bouillon.
- Schil nu de aardappels en snijd in plakken. Meng deze met het spekmengsel.
- Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met bieslook. (salade op kamertemperatuur serveren)
- De wijting in reepjes van 5 x 1 cm snijden, bloemen, door los geklopte ei halen en dan door het vers broodkruim rollen.
- Frituren in plantaardige olie.
- Serveer de vissticks op een hoopje aardappelsalade met er omheen groene mayonaise.
MrsTesy's aantekeningen:
- Pureer de aardappels met schil en al en maak een puree met het spekmengsel.
- Gebruik je diepvriesfilet? I.p.v. deze in repen te snijden (die vaak uitelkaar vallen), kan je de filet halveren in de lengte.
- Gebruik i.p.v. broodkruim fijngewreven tarwebeschuit.
—————