
MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.
Boerenkool met worst en spek
04-03-2012 14:41Dit recept komt van www.coquinaria.nl en is het recept voor de lekkerste boerenkool ooit.
Ingrediënten
- 500 tot 600 gram gesneden boerenkool
- 1 kilo iets kruimige aardappelen
- 50 gram reuzel of boter
- 1 goede rookworst (geen magere of runderrookworst)
- 2 uien, grof gesnipperd
- 100 tot 150 gram ontbijtspek, in blokjes of dikkere plakjes in reepjes gesneden
- 1 vleesbouillonblokje (eventueel)
- zwarte peper uit de molen en eventueel zout
- 2 eetlepels azijn
Bereiden
- Schil de aardappelen en snijd in evengrote stukken, was en hak de boerenkool, snipper de ui en snijd het spek in reepjes.
- Doe de geschilde en in even grote stukken gesneden aardappelen in een ruime pan. Giet er zoveel water bij dat de stukjes net onder staan. Doe er een bouillonblokje bij als je daarvoor kiest.
- Leg de boerenkool op de aardappelen, en daar bovenop de rookworst (uiteraard zonder verpakking). Doe de deksel erop, en breng aan de kook. Zet lager als het water kookt, en laat twintig minuten zachtjes koken.
- Zodra aardappelen en kool op het vuur staan doe je de spekblokjes of -reepjes in een pannetje met dikke bodem.
- Vet hoeft er niet bij, maar als je wilt kun je wel een lepeltje boter of reuzel bij het spek doen. Verhit op middelhoog vuur. Als het spek is uitgesmolten gaan de uien erbij.
- Schep goed om, dek af met een deksel, en laat een kwartiertje op laag vuur smoren. De uien zullen langzaam caramelliseren, het spek verbrandt niet.
- Als de aardappelen gaar zijn, haal je de rookworst uit de pan. Giet aardappelen en kool af, maar vang het kookvocht op
- Pak een stamper en prak aardappelen en kool grof. (géén puree)
- Doe er nu zoveel van het kookvocht door dat je een smeuïge stamppot krijgt.
- Schep er met een houten spatel ui en spekjes door, doe er flink peper bij, een klont reuzel of boter, en de azijn.
- Op smaak brengen met zout.
MrsTesy's aantekeningen:
- In plaats van ontbijtspek kan je ook een zuurkoolspek gebruiken.
- Lekker met wat limburgse mosterd.
—————