MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Bolognesesaus of Ragù

04-03-2012 14:48

Dit recept komt uit een boekje dat ik ooit kocht in zo'n tijdelijke boekwinkel. Het boekje heet "de beste Italiaanse recepten" en is een samenstelling van recepten uit 1973 en 1978. Ik heb verschillende bolognesaus recepten geprobeerd. Maar deze is mijn favoriet voor een pasta Bolognese of als saus in de lasagne.

Ingrediënten:

  • 2 el gehakte ui
  • 3 el olijfolie
  • 40 g boter
  • 2 el gehakte bleekselderij
  • 2 el gehakte wortel
  • 350 g mager rundergehakt
  • 400 g Italiaanse tomaten uit blik, in grote stukken gesneden, met sap
  • zout
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 8 el melk
  • 1/4 tl nootmuskaat

Bereiding:

  1. Doe de uien, boter en olie in een diepe pan en fruit totdat de ui glazig is.
  2. Voeg de selderij en de wortel toe en fruit deze 2 min. mee.
  3. Voeg het gehakt toe, verkruimel met de vork.
  4. Voeg zout toe en fruit het vlees tot de rauwe rode kleur verdwenen is.
  5. Doe de wijn erbij en kook tot de wijn verdampt is.
  6. Draai het vuur lager, voeg melk en nootmuskaat toe en kook totdat de melk verdampt is. Roer regelmatig.
  7. Voeg dan de tomaten toe, breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de saus zonder deksel minimaal 3,5 tot 4 uur sudderen.
  8. Roer van tijd tot tijd. Breng op smaak met zout.

MrsTesy's aantekeningen:

  1. Ik gebruik hele tomaten en probeer pas op het eind te roeren. Hierdoor krijgt de saus een zoetere ondertoon.
  2. Om snel de ui, bieslook en wortel te hakken, gebruik ik wel eens een staafmixer. Oppassen dat je het niet te fijn hakt!
  3. Maak voor lasagne 3 x de hoeveelheid saus.

—————

Terug