MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Caldeirade De Peixe (Portugees stoofpotje)

17-06-2012 11:59

In het kader van de wedstrijd Portugal - Nederland, beginnen wij vandaag de wedstrijd in de keuken met een Portugees gerecht. Die slag hebben we dan alvast gewonnen.

 

(foto van culinariadedomingo)

Ingrediënten

  • 600 gr stevige vis, in grove stukken
  • 200 gr schelpdieren (mosselen, venusschelpen)
  • 200 gr garnalen
  • 750 gr aardappels, in plakjes van 5 mm
  • 2 grote uien, in ringen
  • 600 gr rijpe tomaten, in plakjes
  • 1 paprika, in ringen
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 à 2 rode chilipepertjes, fijngesneden zonder pitjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 dl olijfolie
  • 2 dl droge witte wijn
  • water of visbouillon
  • 2 el verse peterselie
  • stokbrood
  • peper en zout

Bereiden

  1. Doe in een hoge pan met een dikke bodem een scheutje olie.
  2. Leg er een laag aardappelplakjes op, dan een laag uiringen, een laag tomaten, wat paprika en een laag stevige vis.
  3. Voeg de pepertjes, knoflook en laurierblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper.
  4. Besprenkel met een beetje olie en dan weer een laag aardappel, ui, tomaat, paprika en de zachtere vis, eindig met een laag aardappelen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet er de resterende olijfolie en de witte wijn over. (alles moet net onderstaan, eventueel aanvullen met water of visbouillon)
  6. Bestrooi met de peterselie.
  7. Breng aan de kook en laat het met de deksel erop, op een laag pitje ongeveer 45 min sudderen of tot de vis en aardappelen gaar zijn.
  8. Roer niet in de pan, maar schud af en toe zachtjes.
  9. Een kwartier voor het einde de schelpdieren erbij doen.
  10. Zet de pan op tafel en schep op met een schuimspaan. Doe er wat kookvocht over.
  11. Serveer met het stokbrood en een droog wit wijntje.

MrsTesy's aantekeningen:

  1. Laat eventueel de schelpdieren weg.
  2. Voeg in plaats van de pepers, piri piri kruiden toe.
  3. Vervang het zout en peper door 2 bouillonblokjes.

—————

Terug