
MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.
Caldeirade De Peixe (Portugees stoofpotje)
17-06-2012 11:59In het kader van de wedstrijd Portugal - Nederland, beginnen wij vandaag de wedstrijd in de keuken met een Portugees gerecht. Die slag hebben we dan alvast gewonnen.
(foto van culinariadedomingo)
Ingrediënten
- 600 gr stevige vis, in grove stukken
- 200 gr schelpdieren (mosselen, venusschelpen)
- 200 gr garnalen
- 750 gr aardappels, in plakjes van 5 mm
- 2 grote uien, in ringen
- 600 gr rijpe tomaten, in plakjes
- 1 paprika, in ringen
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt
- 1 à 2 rode chilipepertjes, fijngesneden zonder pitjes
- 2 laurierblaadjes
- 2 dl olijfolie
- 2 dl droge witte wijn
- water of visbouillon
- 2 el verse peterselie
- stokbrood
- peper en zout
Bereiden
- Doe in een hoge pan met een dikke bodem een scheutje olie.
- Leg er een laag aardappelplakjes op, dan een laag uiringen, een laag tomaten, wat paprika en een laag stevige vis.
- Voeg de pepertjes, knoflook en laurierblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper.
- Besprenkel met een beetje olie en dan weer een laag aardappel, ui, tomaat, paprika en de zachtere vis, eindig met een laag aardappelen. Breng op smaak met zout en peper.
- Giet er de resterende olijfolie en de witte wijn over. (alles moet net onderstaan, eventueel aanvullen met water of visbouillon)
- Bestrooi met de peterselie.
- Breng aan de kook en laat het met de deksel erop, op een laag pitje ongeveer 45 min sudderen of tot de vis en aardappelen gaar zijn.
- Roer niet in de pan, maar schud af en toe zachtjes.
- Een kwartier voor het einde de schelpdieren erbij doen.
- Zet de pan op tafel en schep op met een schuimspaan. Doe er wat kookvocht over.
- Serveer met het stokbrood en een droog wit wijntje.
MrsTesy's aantekeningen:
- Laat eventueel de schelpdieren weg.
- Voeg in plaats van de pepers, piri piri kruiden toe.
- Vervang het zout en peper door 2 bouillonblokjes.
—————