MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Daoud Basha (gehaktballetjes met pijnboompitjes en tomatensaus)

04-03-2012 14:42

Ook dit recept komt uit Duizend en één smaken van Claudia Roden en is een mooie variant op gehaktballetjes in tomatensaus. Deze variant past goed bij rijst.

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien, geraspt of fijngesneden
  • 750 g mager lamsgehakt
  • zout en peper
  • 11/2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemalen piment
  • 100 g pijnboompitten
  • 1 kg tomaten
  • 2 tl suiker
  • 3 tenen knoflook (na keuze)

Bereiden

  1. Meng in een kom het gehakt, ui, zout, peper, kaneel en piment goed door elkaar.
  2. Vorm balletjes ter grootte van een walnoot, maak met je vinger een gat erin en vul dit met wat pijnboompitten en druk goed dicht.
  3. Of kneed ook de pijnboompitten door het gehakt.
  4. Giet een beetje olie in een soepbord en wentel de balletjes erdoorheen.
  5. Leg ze in een ovenschaal en zet ze 10-15 min in een voorverwarmde oven van 200 C.
  6. Hak de tomaten fijn en pureer ze.
  7. Voeg zout, peper, suiker en eventueel knoflook toe en giet dit over de gehaktballetjes.
  8. Bak ze nog 20 min in de oven en keer ze halverwege om.

MrsTesy's aantekeningen

  1. Houd de pijnboompitten apart, bak ze lichtbruin in een droge pan en strooi ze voor het serveren over de schotel.
  2. Bak de gehaktballen in een pan en voeg de saus toe.
  3. Strooi wat gehakte peterselie over het gerecht.
  4. Vervang het lamsgehakt door rundergehakt.

—————

Terug