
MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.
Daoud Basha (gehaktballetjes met pijnboompitjes en tomatensaus)
04-03-2012 14:42Ook dit recept komt uit Duizend en één smaken van Claudia Roden en is een mooie variant op gehaktballetjes in tomatensaus. Deze variant past goed bij rijst.
Ingrediënten
- 2 middelgrote uien, geraspt of fijngesneden
- 750 g mager lamsgehakt
- zout en peper
- 11/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen piment
- 100 g pijnboompitten
- 1 kg tomaten
- 2 tl suiker
- 3 tenen knoflook (na keuze)
Bereiden
- Meng in een kom het gehakt, ui, zout, peper, kaneel en piment goed door elkaar.
- Vorm balletjes ter grootte van een walnoot, maak met je vinger een gat erin en vul dit met wat pijnboompitten en druk goed dicht.
- Of kneed ook de pijnboompitten door het gehakt.
- Giet een beetje olie in een soepbord en wentel de balletjes erdoorheen.
- Leg ze in een ovenschaal en zet ze 10-15 min in een voorverwarmde oven van 200 C.
- Hak de tomaten fijn en pureer ze.
- Voeg zout, peper, suiker en eventueel knoflook toe en giet dit over de gehaktballetjes.
- Bak ze nog 20 min in de oven en keer ze halverwege om.
MrsTesy's aantekeningen
- Houd de pijnboompitten apart, bak ze lichtbruin in een droge pan en strooi ze voor het serveren over de schotel.
- Bak de gehaktballen in een pan en voeg de saus toe.
- Strooi wat gehakte peterselie over het gerecht.
- Vervang het lamsgehakt door rundergehakt.
—————