MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Dolmades (gevulde wijnbladeren)

25-03-2012 10:49

Grote favoriet. Doet het altijd goed op feestjes en bij een Grieks etentje. Het lijkt misschien een heel gedoe, maar echt het is niet moeilijk. Recept komt uit Grieks Kookboek van Bert Witte.

Ingrediënten

  • 250 g wijnbladeren in zout water ingemaakt (te koop bij een Turkse supermarkt)
  • 1,8 dl olijfolie
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 3 el dille, fijngheakt
  • 1 el verse muntblaadjes, fijngehakt
  • 3/4 kop rondkorrelige rijst
  • 4 el pijnboompitjes
  • 6 bosuitjes, gehakt
  • zout
  • peper
  • 2 citroenen

Bereiden

  1. De wijnbladeren afspoelen en 5 tot 10 min in ruim kokend water laten garen. Daarna laten uitlekken.
  2. Verhit 1,25 dl olijfolie en fruit de uien langzaam in 5 min glazig. Haal van het vuur.
  3. Schep de kruiden, rijst, pijnboompitjes en bosuit door de uien en breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg 1 wijnblad met de nerfkant naar boven op een snijplank.
  5. Schep hierop 3 thl van de vulling in het midden. De zijkanten vouwen en dan vanaf onder oprollen.
  6. Herhaal 4 en 5 tot vulling of wijnbladeren op zijn.
  7. Leg de rolletjes in een pan, vul eventueel de overgebleven ruimte op met onbruikbare wijnbladeren.
  8. Sprenkel de overgebleven olijfolie erover.
  9. Leg een bord op de rolletjes, zodat deze niet van hun plaats kunnen en vul de pan met water tot de rolletjes onderstaan.
  10. Afgedekt min 45 min laten sudderen.
  11. Verwijder het bord en besprenkel de dolmades met citroensap.

MrsTesy's aantekeningen

  1. Controleer na 45 min of de rijst inderdaad gaar is. Laat anders langer sudderen en vul indien nodig het water aan.
  2. Lekker met zelfgemaakt Tzatziki. (zie recept op deze site)

 

  1.  

—————

Terug