
MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.
Fatte djaj (Kip met kikkererwten en yoghurt)
04-03-2012 13:28Een gerecht uit de Libanese keuken. Het recept komt uit Duizend en één smaken van Claudia Roden. Een lees- en kookboek over de smaken van Marokko, Turkije en Libanon.
Ingrediënten
- 1 l naturel volle yoghurt
- 2 dl Griekse of Turkse yoghurt
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 1/2 eetlepel gedroogde munt (fijn)
- 1 grote kip
- 1 grote ui, doormidden
- 1 grote wortel, in stukjes
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 6-8 kardemompeulen
- witte peper
- zout
- 3 flinterdunne Libanes broden (Turkse supermarkt of bakker) of pitabroodjes
- 4 el witte wijnazijn
- 1 blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt
- 100 g pijnboompitten
- 2 el olijfolie
Bereiden
- Roer beide soorten yoghurt door elkaar en klop er de knoflook, munt en wat zout door. Laat op kamertemperatuur komen.
- Leg de kip in een grote pan en overgiet met water. Breng aan de kook en schuim af.
- Voeg de ui, wortel, laurier, kaneel en kardemom en wat zout en peper toe.
- Laat de kip in een gesloten pan op laag vuur 1-1,5 uur pruttelen tot het vlees botergaar is en bijna van het bot valt.
- Breek het Libanese brood in stukken of maak de pitabroodjes open. Rooster ze onder een hete grill knapperig en lichtbruin.
- Verdeel het brood over een lage ovenschaal.
- Roer de wijnazijn door 3 dl gezeefde kippenbouillon en giet dit over het brood.
- Verdeel de kikkererwten hierover.
- Neem de kip uit de pan en verwijder vel en botten. Verdeel de kip over de schaal.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie.
- Verwarm het gerechtvoor het opdien 20 min in de oven. (het moet heel heet zijn)
- Giet voor het opdienen de yoghurt over het gerecht.
- Bak de pijnboompitten kort lichtbruin in de olijfolie en strooi ze erover heen.
MrsTesy's aantekeningen
- Maak dit gerecht tot punt 11 een dag van te voren. Zo kunnen de smaken goed intrekken.
- Het brood serveer ik apart van de schotel. (ik laat de wijnazijn achterwege) Dan dient het meer als bestek.
- Verdeel een klein beetje van de yoghurt over het gerecht voor het opdien en zet de rest op tafel. Dan kan iedereen het naar eigen smaak toevoegen.
- Zeef de overgebleven kippenbouillon en gebruik deze om bijvoorbeeld de Hollandse tomatensoep te maken of vries het in.
—————