MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Fatte djaj (Kip met kikkererwten en yoghurt)

04-03-2012 13:28

Een gerecht uit de Libanese keuken. Het recept komt uit Duizend en één smaken van Claudia Roden. Een lees- en kookboek over de smaken van Marokko, Turkije en Libanon.

Ingrediënten

  • 1 l naturel volle yoghurt
  • 2 dl Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 1/2 eetlepel gedroogde munt (fijn)
  • 1 grote kip
  • 1 grote ui, doormidden
  • 1 grote wortel, in stukjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 6-8 kardemompeulen
  • witte peper
  • zout
  • 3 flinterdunne Libanes broden (Turkse supermarkt of bakker) of pitabroodjes
  • 4 el witte wijnazijn
  • 1 blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt
  • 100 g pijnboompitten
  • 2 el olijfolie

Bereiden

  1. Roer beide soorten yoghurt door elkaar en klop er de knoflook, munt en wat zout door. Laat op kamertemperatuur komen.
  2. Leg de kip in een grote pan en overgiet met water. Breng aan de kook en schuim af.
  3. Voeg de ui, wortel, laurier, kaneel en kardemom en wat zout en peper toe.
  4. Laat de kip in een gesloten pan op laag vuur 1-1,5 uur pruttelen tot het vlees botergaar is en bijna van het bot valt.
  5. Breek het Libanese brood in stukken of maak de pitabroodjes open. Rooster ze onder een hete grill knapperig en lichtbruin.
  6. Verdeel het brood over een lage ovenschaal.
  7. Roer de wijnazijn door 3 dl gezeefde kippenbouillon en giet dit over het brood.
  8. Verdeel de kikkererwten hierover.
  9. Neem de kip uit de pan en verwijder vel en botten. Verdeel de kip over de schaal.
  10. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  11. Verwarm het gerechtvoor het opdien 20 min in de oven. (het moet heel heet zijn)
  12. Giet voor het opdienen de yoghurt over het gerecht.
  13. Bak de pijnboompitten kort lichtbruin in de olijfolie en strooi ze erover heen.

MrsTesy's aantekeningen

  1. Maak dit gerecht tot punt 11 een dag van te voren. Zo kunnen de smaken goed intrekken.
  2. Het brood serveer ik apart van de schotel. (ik laat de wijnazijn achterwege) Dan dient het meer als bestek.
  3. Verdeel een klein beetje van de yoghurt over het gerecht voor het opdien en zet de rest op tafel. Dan kan iedereen het naar eigen smaak toevoegen.
  4. Zeef de overgebleven kippenbouillon en gebruik deze om bijvoorbeeld de Hollandse tomatensoep te maken of vries het in.

 

 

—————

Terug