MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Gerookte zalmmousse

11-03-2012 12:12

Een recept uit Delicious van februari 2007. Al een aantal keren gemaakt en ook op feestjes een hit.

Ingrediënten

  • 400 g gerookte zalm, in plakjes
  • 10 g zachte ongezouten boter
  • 1,5 gelatine blaadje
  • 100 ml visbouillon
  • 1/4 tl worcestersaus
  • scheutje tabasco
  • 150 ml crème fraiche
  • 10 g verse tuinkruiden (bv kervel, peterselie, bieslook)
  • 2 tl olijfolie
  • 2 tl citroensap

Bereiden

  1. Pureer de helft van de zalm met de boter glad.
  2. Week de gelatineblaadjes 5 min. in koud water en knijp ze uit.
  3. Verwarm de visbouillon, voeg de gelatine toe en roer tot het is opgelost.
  4. Schenk dit met de worchestersaus en de tabasco bij de zalmpuree en pureer tot alles goed gemengd is.
  5. Voeg de crème fraiche toe en pureer nogmaals.
  6. Bekleed met de rest van de zalm 6 bakjes van 120 ml, laat de zalm over de randen hangen.
  7. Vul elk bakje met de mousse en vouw de overlappende zalm over de bovenkant.
  8. Dek af met plasticfolie en zet de bakjes 3 uur in de koelkast.
  9. Maak de tuinkruiden aan met wat olijfolie, zout en peper.
  10. Neem de mousse uit de vormpjes, leg op een bord en serveer met de tuinkruiden.
  11. Besprenkel met een beetje olijfolie.

MrsTesy's aantekeningen:

  1. Gebruik 300 g zalm voor een stevige mousse.
  2. Leg de rest van de zalm op de bodem van een diepvriesbakjes en stort de mousse erboven op.
  3. Serveer de gestorte mousse op een houten plank met donker en wit stokbrood en de tuinkruiden erboven op.

—————

Terug