
MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.
Hachis parmentier
04-03-2012 14:42Franse cottage pie, een recept uit de Delicious van januari 2009. Een sjiek gerecht met alledaagse ingrediënten.
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 100 g pladden pancetta of mager spek
- 1 grote ui, fijn gehakt
- 2 stengels bleekselderij, fijn gehakt
- 2 wortels, fijn gehakt
- 4 tenen knoflook, fijn gehakt
- 1 kg rundergehakt
- 1 el tomatenpuree
- 750 ml fruitige rode wijn
- 1/4 tl gemalen kruidnagel
- 300 ml runderbouillon
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 2 gr ote takjes tijm, blaadjes gerist
- 3 laurierblaadjes
- 1 1/4 kg bloemige aardappels, geschild en in stukken
- 50 g ongezouten boter, verwarmd
- 1 à 2 el melk, verwarmd
- 15 el grof gehakte bladpeterselie
- 25 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiden
- Verhit de olie in een pan met een zware bodem.
- Bak de pancetta licht goudbruin.
- Voeg de ui, bleekselderij en de wortel toe en bak 3-5 min al roerend tot de groenten zacht zijn.
- Voeg de knoflook toe, bak even mee en voeg dan het gehakt toe.
- Roer het gehakt los en bak tot het licht gebruind is.
- Voeg de tomatenpuree, wijn, kruidnagel, bouillon, suiker, tijm en laurierblaadjes toe en roer door elkaar.
- Laat onafgedekt, zachtjes 1 1/2 uur koken tot het vocht bijna volledig verdampt is, maar het mengsel zelf nog wel smeuïg is.
- Kook ondertussen de aardappels gaar en maak er een puree van met de boter en de melk.
- Verwarm de oven voor op 200 C, verwijder de laurierblaadjes uit het gehaktmengsel.
- Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Doe het mengsel in een ovenschaal en dek het af met de aardappelpuree. Maak met een vork grove patronen in de puree.
- Bestrooien met de kaas en zet de schaal voor ongeveer 30 min in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
MrsTesy's aantekeningen
- Vervang de plakken pancetta door spekblokjes.
- In plaats van de peterselie door het mengsel te roeren, deze vlak voor serveren over de ovenschotel strooien.
—————