MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Hachis parmentier

04-03-2012 14:42

Franse cottage pie, een recept uit de Delicious van januari 2009. Een sjiek gerecht met alledaagse ingrediënten.

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 100 g pladden pancetta of mager spek
  • 1 grote ui, fijn gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijn gehakt
  • 2 wortels, fijn gehakt
  • 4 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 kg rundergehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 750 ml fruitige rode wijn
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 300 ml runderbouillon
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • 2 gr ote takjes tijm, blaadjes gerist
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 1/4 kg bloemige aardappels, geschild en in stukken
  • 50 g ongezouten boter, verwarmd
  • 1 à 2 el melk, verwarmd
  • 15 el grof gehakte bladpeterselie
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas

Bereiden

  1. Verhit de olie in een pan met een zware bodem.
  2. Bak de pancetta licht goudbruin.
  3. Voeg de ui, bleekselderij en de wortel toe en bak 3-5 min al roerend tot de groenten zacht zijn.
  4. Voeg de knoflook toe, bak even mee en voeg dan het gehakt toe.
  5. Roer het gehakt los en bak tot het licht gebruind is.
  6. Voeg de tomatenpuree, wijn, kruidnagel, bouillon, suiker, tijm en laurierblaadjes toe en roer door elkaar.
  7. Laat onafgedekt, zachtjes 1 1/2 uur koken tot het vocht bijna volledig verdampt is, maar het mengsel zelf nog wel smeuïg is.
  8. Kook ondertussen de aardappels gaar en maak er een puree van met de boter en de melk.
  9. Verwarm de oven voor op 200 C, verwijder de laurierblaadjes uit het gehaktmengsel.
  10. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  11. Doe het mengsel in een ovenschaal en dek het af met de aardappelpuree. Maak met een vork grove patronen in de puree.
  12. Bestrooien met de kaas en zet de schaal voor ongeveer 30 min in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

MrsTesy's aantekeningen

  1. Vervang de plakken pancetta door spekblokjes.
  2. In plaats van de peterselie door het mengsel te roeren, deze vlak voor serveren over de ovenschotel strooien.

—————

Terug



Maak een gratis website Webnode