MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Hete kip met komkommersalade

04-03-2012 13:44

Dit recept komt van www.ah.nl/recepten

Een favoriet in onze hele familie! Een recept dat ik vaak gebruik als ik drukke dag heb gehad en weinig tijd heb.

Ingrediënten:

  • 300 g witte rijst
  • 2 komkommers
  • 2 el witte wijnazijn
  • 500 g kipfilet, in reepjes
  • 2 el olie
  • 100 ml ketjap manis
  • 50 ml ketchup
  • 3-4 el pindakaas
  • sambal badjak

Bereiding:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Schaaf de komkommer in plakjes.
  3. Marineer in de wijnazijn en breng op smaak met zout en peper.
  4. Bak de kipreepjes in een wok goudbruin.
  5. Voeg de ketjap, ketchup en 200 ml water toe en breng aan de kook.
  6. Draai het vuur laag en stoof de kip in 15 min.
  7. Roer de pindakaas erdoor, totdat een dikke saus ontstaat.
  8. Breng op smaak met sambal, zout en peper.
  9. Laat de kip nog 5 min. zachtjes stoven.

MrsTesy's aantekeningen:

  1. Vervang de pindakaas voor pindakaas met stukjes.
  2. Voeg na stap 5 gelijk de pindakaas toe. Als je niet de dikke repen kipfilet hebt gesneden, is deze in 10 min. echt gaar. Sla de 15 min. stoven gewoon over. Zo blijft de kip lekker sappig en mals.
  3. Varieer in gebruik van de sambal. Sambal Badjak is geliefd bij de tafelgenoten die niet van te pittig houden. Gebruik bv. Surinaamse sambal voor een pittiger resultaat.
  4. Door het uit te breiden met bv verschillende soorten kroepoek, gebakken uitjes en boontjes is het een simpel recept voor een etentje.
  5. In de laatste versie van dit gerecht wordt er eerst twee teentjes knoflook zachtjes in wat olie gebakken. Bak dan de kip kort mee. Voeg dan 2 el Surinaamse pindakaas, 2 el pindakaas met stukjes pinda, de ketchup, ketjap en een schepje suiker toe. Breng op smaak  met zout en peper, de sambal zal waarschijnlijk niet meer nodig zijn.

—————

Terug