
MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.
Hollandse erwtensoep
04-03-2012 13:59Ieder zijn demonen, maar ik heb het tot nu toe niet aangedurfd....zelf erwtensoep maken. Al die gruwelverhalen over zure of geschifte soep....het klonk zo afschrikwekkend. Maar deze week heb ik het dan toch maar geprobeerd. En het recept van www.coquinaria.nl bleek geweldig te zijn. Een echte pan snert was het resultaat!
Ingrediënten
- 500 g spliterwten
- 1 stuk hamschijf (met bot) , 500 g spareribs of 2 varkenspootjes
- 100 g ontbijtspek of zuurkoolspek aan 1 stuk, liefst met zwoerd
- 1 rookworst
- 2 flinke uien
- 1 winterwortel
- 2 preien
- 1 knolselderie
- 2 aardappelen
- 1 bos bladselderij
- water
- zout en peper
Bereiden
- Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. (weken hoeft niet)
- Breng ongeveer 2 l water aan de kook.
- Voeg de spliterwten, hamschijf en spek toe en breng opnieuw aan de kook, schuim regelmatig af.
- Blijft het kookvocht erg troebel, zeef de inhoud van de pan en zet opnieuw op schoon water.
- Maak de groenten schoon en snijd de knolselderij en aardappel in blokjes.
- Halveer de wortel en snijd in plakjes.
- Snijd de preien kruislings in en snijd in stukken van een halve cm.
- Snipper de uien grof.
- Voeg de groenten toe en verhit op een laag vuur totdat de erwten gaar zijn. (1,5 tot 3 uur)
- Haal het vlees uit de pan, verwijder de botjes en snijd het fijn.
- Haal het zwoerd van het spek en snijd in blokjes. Doe het vlees allemaal terug in de pan.
- Voeg de worst het laatste kwartier toe.
- Snijd de bladselderij grof en voeg toe, breng op smaak met zout en peper.
- Haal de pan van het vuur (de soep is nu nog niet dik) en koel hem snel af.
- Verwarm de soep de volgende dag en serveer hem met roggebrood en katenspek.
MrsTesy's aantekeningen:
- Kan je geen hamschijf, spareribs of varkenspootjes vinden, gebruik dan 3 ribkarbonaden.
—————