MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Kip Fattee met rijst

04-03-2012 13:44

Heerlijk recept, leuk om te serveren voor gasten. Het komt oorspronkelijk uit Libanon en staat in Casa Moro van Sam & Sam Clark. Het is voor 8 personen. Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten, je kan alles voorbereiden en hoeft als de gasten er zijn alles alleen maar te verwarmen en het gerecht samen te stellen in een schaal.

Ingrediënten voor de kip:

  • 1 middelgrote biologische kip (circa 1.5 kg)
  • 3 el olijfolie
  • zeezout en zwarte peper
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel

Ingrediënten voor de tomatensaus:

  • 5 el olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 kaneelstokje van 4 cm
  • 2 blikken gepelde tomaten, uitgelekt en fijngeprakt

Ingrediënten voor de rijst:

  • 300 g basmatirijst, ongewassen
  • zeezout
  • 75 g boter
  • 1/2 ui, in dunne ringen
  • 1 kaneelstokje van 4 cm
  • 1 blik kikkererwten van 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • 450 ml water of kippenbouillon

Ingrediënten voor de gebakken aubergine:

  • 2 middel grote aubergines in blokjes van 3 cm gemengd met 2 tl zout.
  • 8 el olijfolie

Ingrediënten voor het opdienen:

  • pitabrood
  • 500 g Griekse yoghurt, gemengd met 1 teentje knoflook dat met zout tot pasta is gewreven.
  • 8 el grofgehakte verse bladpeterselie.
  • 75 g pijnboompitten, licht geroosterd

Bereiden van de kip:

  1. Verwarm de oven voor op 220 C.
  2. Wrijf de kip rondom in met 2 el olijfolie en bestrooi met zout, peper en gemalen kruidnagel.
  3. Vet een braadslede in met de resterende olijfolie.
  4. Zet de kip voor 1 uur en 15 min in de oven. Bedruip regelmatig. Dek de kip af met aluminiumfolie als het velletje begint te verbranden.
  5. Laat de gare kip op een snijplank rusten en haal het vlees van de botten zodra afgekoeld.
  6. Maak van het braadvocht met 150 ml water een jus, door dit iets in te koken.

Bereiden van de tomatensaus:

  1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de knoflook lichtbruin.
  2. Voeg kaneelstokje toe met de tomaten.
  3. Laat het 30 min. zachtjes doorkoken en breng op smaak met zout en peper.

Bereiden van de rijst:

  1. Schenk zoveel warm water bij de rijst dat deze onderstaat, roer er zout door en laat dit zo 30 min staan.
  2. Smelt in een braadpan de boter en bak de ui en het kaneelstokje 10-15 min. goudgeel.
  3. Zet ongeveer 15 min. voordat je gaat eten de pan met ui weer op het vuur en roer de uitgelekte ui erdoor.
  4. Bak de rijst 1 min. doe het water of de kippenbouillon erbij met de kikkererwten en breng aan de kook.
  5. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie en leg de deksel op de pan.
  6. Laat alles 5 min. doorkoken, zet het vuur daarna laag en kook alles nog 5 min.
  7. De rijst moet dan gaar zijn, maar kan nog 15 min. blijven staan. (vuur uit)

Bereiden van de aubergine:

  1. Spoel het zout van de aubergineblokjes en dep ze droog met keukenpapier.
  2. Laat de olijfolie in een koekenpan heet worden en bak de aubergine gaar en bruin.

Het opdienen:

  1. Maak alles weer warm, met uitzondering van de yoghurt.
  2. Nu ga je stapelen in 1 of meerdere schalen
  3. Begin met een laag pitabroodstukjes, gevolgd door de rijst, de kip met jus (circa 4 el), de aubergineblokjes, de tomatensaus en de yoghurt. Bestrooi royaal met de pijnboompitjes en peterselie.
  4. Dien direct op.

MrsTesy's aantekeningen:

  1. Het pitabrood serveer ik als hele broodjes apart en wordt als een soort bestek gebruikt.
  2. Doe de knoflook voor de yoghurt door een knoflookknijper.
  3. Ook lekker om te serveren met Turks brood of plat Marokaans brood.

—————

Terug