MrsTesy kookt uit kookboeken, tijdschriften en soms uit het hoofd.


Soervleis (stoofvlees)

04-03-2012 14:49

Een recept van de patatzaak Van Gogh op de Langestraat in Amersfoort. Heerlijk als saus bij patat. Neem wel de tijd voor dit recept en begin 2 dagen van te voren.

Ingrediënten:

  • 1 kg runderriblappen of sukadevlees
  • 500 g uien, in stukken
  • 6 laurierbladeren
  • 4 kruidnagels
  • 200 cl azijn
  • 3 flinke el stroop
  • 5 flinke plakken ontbijtkoek
  • eventueel maizena

Bereiding:

  1. Doe het vlees in een braadpan met de stukken ui, overgiet dit met azijn en water tot het vlees onder staat.
  2. Voeg laurier en kruidnagel toe en ruim peper en zout.
  3. Zet de pan een nacht gekoeld weg. (schrik niet, het vlees kan grijs van kleur worden. Dit komt door de azijn en dat maakt het heerlijk zacht)
  4. Zet de volgende dag de pan op het vuur en laat het mengsel zachtjes koken. Roer af en toe over de bodem van de pan. (mag de hele dag opstaan)
  5. Valt aan het eind van de dag het vlees uit elkaar, roer er dan de ontbijtkoek en de stroop doorheen.
  6. Breng op smaak. Te zuur, voeg stroop toe. Te zoet, voeg azijn toe. Te dun, maak een papje van de maizena en koud water en voeg dat toe.
  7. Laat een nachtje afkoelen.
  8. Verwarm het stoofvlees de volgende dag zachtjes en serveer met patat.

MrsTesy's aantekeningen:

  1. Zorg dat het vlees niet te mager is. Kies geen magere riblappen voor dit gerecht. (dan kan je net zo goed je schoenzolen er in doen)
  2. Roer regelmatig door, anders plakt het aan de bodem van de pan.

—————

Terug